ServiceDealer login

Greencare

Gebruik je houtsnippers

Van snoeiafval naar bodemverteraar

Natuurlijk zijn houtsnippers ideaal als opvulling voor tuinpaden en borders. Ze geven een natuurlijke uitstraling aan de tuin. Maar wist je dat houtsnippers ook kunnen bijdragen aan een betere bodemconditie? Een gezonde plant begint immers met een gezonde bodem!
Snoeien, versnipperen en hergebruiken. Zo krijgt groenafval een nieuwe bestemming en wordt de biologische kringloop van voedingsstoffen gesloten. Deze gedachte wordt ook toegepast in de land- en tuinbouw als alternatief voor chemische hulpmiddelen. Bijvoorbeeld in de biologische sierteelt waarbij grassen, zoals Miscanthus, worden versnipperd. Dit materiaal wordt vervolgens als mulch gebruikt tegen slakken en om vocht vast te houden in de bodem.
Een andere succesvolle methode in de ecologische sector is RCW (Ramial Chipped Wood). Hierbij worden middelgrote takken en twijgjes versnipperd en direct op de grond aangebracht. De techniek is ontwikkeld door Canadese wetenschappers in de jaren ’90. Inmiddels wordt RCW wereldwijd toegepast voor het verrijken, regenereren en beschermen van de grond.
Ook op kleine schaal zijn er verschillende mogelijkheden om je houtsnippers te gebruiken. Bijvoorbeeld als mulch in je moestuin of als materiaal voor de composthoop. Ontdek wat jij allemaal kunt doen met je snoeiafval!

De biodiversiteit van een bosbodem

Kijk eens goed naar de bodem in het bos en je zult zien dat deze altijd bedekt is. Een soortgelijke omgeving kan gecreëerd worden door de grond in jouw (moes)tuin te bedekken met een laag houtsnippers. Deze mulch laag fungeert als beschermlaag tegen zonlicht en uitdroging van de grond. Doordat zonlicht niet doordringt tot de bodem, krijgt onkruid geen kans om te groeien. Dat scheelt dus een hoop onkruid wieden!
Houtsnippers zijn ook erg aantrekkelijk voor het bodemleven. De structuur is ideaal voor schimmels en bacteriën die zich tussen de nerven nestelen. Bovendien bevatten verse snippers veel voedingsstoffen voor bodemorganismen. De langzaam composterende houtsnippers hebben een hoog humusgehalte en zorgen voor leven, vocht en ventilatie in de bodem. Zo breng je de voordelen van een bedekte bosgrond, inclusief de heerlijke geur, naar je eigen (moes)tuin!

Hoe ga je te werk?

  • Breng een laag van 5-10 cm aan op de grond. Houd stammen van bomen en struiken vrij van houtsnippers. Wanneer de onderste laag volledig is gecomposteerd, vul je het mulch bed weer aan met verse snippers.
  • Voor de RCW methode gebruik je een laag van 2-3 cm met vers versnipperde takken van maximaal Ø 7 cm. Hanteer een zo groot mogelijke variëteit, maar pas op met dennenhout (max. 20%). Werk de snippers in de bovenste grondlaag zonder te ploegen. Laat de grond vervolgens met rust en laat de natuur haar werk doen.

Compost: Het zwarte goud

Composteren is niet alleen leuk en leerzaam, het levert ook waardevol materiaal op voor je tuin. Het maken van goede compost begint met een evenwichtige mix van materiaal. De zogeheten groene materialen zijn rijk aan stikstof (N) en brengen vocht in de composthoop. Denk aan keukenresten of gemaaid gras. Bruine materialen, zoals houtsnippers, zijn materialen die rijk zijn aan koolstof (C) en zorgen voor structuur en beluchting. Samen zijn ze essentieel voor het composteringsproces.
Snoeiafval kun je het beste eerst kleinmaken. Dat gaat het snelst met een houtversnipperaar. Onze Compo machine’s zijn ideaal om naast takken ook ander organisch materiaal te verkleinen. Want hoe fijner het materiaal, hoe sneller het composteert. Leg grotere stukken bruin materiaal onderop voor een goede ventilatie. Vul de composthoop verder aan met de juiste C/N-verhouding (25:1). In de praktijk betekent dat ongeveer 3 delen bruin op 1 deel groen materiaal.
Wanneer het composteringsproces op gang komt, neemt de temperatuur snel toe door de activiteit van de micro-organismen. Zodra de temperatuur afneemt, wordt het materiaal verder afgebroken door andere organismes, zoals pissebedden, wormen en springstaartjes. Vergeet niet om de composthoop tussendoor een keer om te zetten. Het eindproduct, ook wel humus genoemd, is donker van kleur en ruikt naar bosgrond. Humus bevat belangrijke eigenschappen voor een gezonde bodem met voedingsstoffen waar planten dol op zijn!

Alle voordelen van houtsnippers op een rij

Voedsel voor micro-organismen

Houtsnippers geven leven en energie aan de bodem. De structuur van een houtsnipper is zeer aantrekkelijk voor micro-organismen, die zich nestelen in de vezels. Bij het afbreken van de houtsnippers komen essentiële voedingsstoffen voor de planten vrij.

Bodem verrijking

Composterende houtsnippers hebben een luchtige, sponsachtige structuur om vocht en ventilatie in de bodem te houden. Zonder te ploegen, ontstaat er vanzelf een mooie stabiele humus. Daarom zijn houtsnippers zeer geschikt om droge en geërodeerde grond te bewerken.

Onkruidbestrijding

Met een laag houtsnipper profiteer je van minder onkruid zonder onkruidverdelgers of schoffelen. Een zonnescherm van houtsnippers en de allelochemicaliën die in veel boomsoorten voorkomen remmen de groei van onkruid.

Milieuvriendelijk

Door organisch afval te hergebruiken geef je op een zelfvoorzienende manier terug wat je uit de natuur hebt gehaald. Er zijn geen chemische toevoegingen nodig om een gezonde bodem te creëren, wat de basis is voor gezonde planten met meer productiviteit.

Minder parasieten

Het zuur in RCW kan parasieten, bladluizen en pathogenen op afstand houden. Wanner het aantal aaltjes afneemt, worden er ook minder wortels gegeten. Dit leidt tot sterkere, gezondere planten en een betere kwaliteit van gewassen.

Koolstofbehoud

Planten en bomen halen koolstof uit de lucht en brengen het terug naar de aarde. Door koolstof in de bodem op te slaan, kan de CO2 in de atmosfeer worden verminderd. Zorg ervoor dat je niet te veel houtsnippers gebruikt, dat kan de gezonde C/N-verhouding in de bodem verstoren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

De Wild brands:
© 2025 GTM Professional
All rights reserved