ServiceDealer login
oktober 31, 2023

Het www van verticuteren: naar een vol, groen en gezond gazon

Als trotse eigenaar van een gazon heb je ongetwijfeld al eens de raad gekregen om te verticuteren. Een goede raad, dat zeker. Als je het goed aanpakt. In deze blog overlopen we daarom de belangrijkste W’s - wat, waarom en wanneer - van het verticuteren en vertellen we je hoe je het nu precies moet […]

Als trotse eigenaar van een gazon heb je ongetwijfeld al eens de raad gekregen om te verticuteren. Een goede raad, dat zeker. Als je het goed aanpakt. In deze blog overlopen we daarom de belangrijkste W’s - wat, waarom en wanneer - van het verticuteren en vertellen we je hoe je het nu precies moet doen.

Wat is verticuteren nu precies?

Verticuteren is een soort verticale maaibeurt om het gazon te ontdoen van mos en onverteerd organisch materiaal dat de bodem verstikt. Door deze bovenste laag te verwijderen krijgt het gras weer nieuwe kansen om te groeien. Na het verticuteren lijkt je gazon misschien een slagveld, maar geen zorgen; binnen een paar weken zullen er weer nieuwe frisse grassprieten tevoorschijn komen!

Waarom is verticuteren zo belangrijk?

Gras heeft ruimte nodig om te groeien. Helaas zijn grasplantjes in een gemiddeld gazon niet de enige die op die ruimte azen. Vooral op donkere plekken neemt mos vaak de overhand. Samen met het onverteerde materiaal van het maaien vormt dit een zogenoemde viltlaag op het gazon wat het gras geheel kan verdringen. Voordat je het weet krijgen mos en onkruid vrij spel en lijkt een mooi dicht gazon plots een verre droom… Door te verticuteren zorg je ervoor dat gras weer de boventoon voert in jouw gazon.

Wanneer wel - of net niet - verticuteren?

Een terugkerend probleem

Met één keer verticuteren ben je er helaas niet van af. Vooral in de winter, wanneer er weinig licht is en veel vocht op de grond blijft hangt, ontwikkelt mos zich in snel tempo. In de meeste gevallen zal verticuteren dan ook een jaarlijks klusje zijn. Zit er opvallend veel mos tussen het gras? Dan kan een tweede beurt nodig zijn. Groeit het gras net goed en is er geen viltlaag aanwezig? Dan kan je gerust een jaartje overslaan.

Verticuteer altijd vóór het groeiseizoen

Voor de bodem en het gras is verticuteren best een zware ingreep. Daarom is het belangrijk dat het gras de kans krijgt om zich snel te herstellen. Maart en april zijn in principe de beste maanden om te verticuteren. Indien er een tweede beurt nodig is, doe je dat best in september of oktober. Maar er zijn nog zaken om rekening mee te houden:

• de bodem moet voldoende warm zijn, idealiter > 10°C;

• bij hitte of droogte stel je het werkje best even uit;

• vermijd momenten met veel regen of veel zon.

Nieuwe grasmat? Even wachten!

Gras heeft voldoende tijd nodig om te wortelen en te groeien alvorens het een intensieve behandeling zoals verticuteren verdraagt. Wacht daarom minimum twee en bij voorkeur drie jaar alvorens een pas gelegde grasmat te verticuteren.

Hoe verticuteren?

Manueel of machinaal

Er zijn verschillende manieren om te verticuteren. Voor kleine gazons is een verticuteerhark bijvoorbeeld handig. Zij bestaan zowel volledig manueel als op rollen. Omdat handmatig verticuteren best een zware klus is, zal de voorkeur bij grote gazons evenwel naar een verticuteermachine uitgaan. Een verticuteermachine is voorzien van scherpe messen of klepels die de viltlaag uit het gras wegslaan.

Voor en na

Om te zorgen dat het gazon zich goed kan herstellen zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor, tijdens en na het verticuteren op een rijtje.

Voorbereiding:

• Zorg dat het gras een beetje vochtig is.

• Maai het gras tot een hoogte van 2 à 3 cm en voer restmateriaal af.

• Heb je een robotmaaier? Verzeker dan dat de geleidingsdraden in de grond tijdens het verticuteren geen schade kunnen oplopen.

Verticuteren:

• Stel de messen van de verticuteermachine in op de juiste diepte. Dieper dan 5 mm hoef je in principe niet te gaan.

• Verticuteer telkens in twee richtingen. Eerst in de lengte, vervolgens in de breedte.

• Heeft je verticuteermachine geen opvangbak, hark dode mossen en ander los materiaal dan manueel uit het gras. Dat kan eventueel ook met een goede grasmaaier met opvangzak. [link invoegen].

Nazorg:

• Bewater het gazon met regenwater.

• Zaai eventuele kale plekken opnieuw in.

• Zorg voor extra voeding door het gazon te bemesten. Voeg eventueel ook kalk of ijzersulfaat toe om de zuurtegraad van de bodem te optimaliseren.


Admin Leadway

Vermelde producten

Gerelateerde artikels

Uit de blog

alle berichten

Maak je gazon klaar voor het voorjaar!

Onze tips voor gazononderhoud in de lente De dagen worden langzaamaan al wat langer en ook in de tuin kondigen zich voorzichtig de eerste knoppen en groene blaadjes aan. Om straks optimaal van jouw buitenruimte te kunnen genieten begin je het beste nu al met het lenteklaar maken van je tuin. Daarbij starten we met […]

Meer lezen

Het www van verticuteren: naar een vol, groen en gezond gazon

Als trotse eigenaar van een gazon heb je ongetwijfeld al eens de raad gekregen om te verticuteren. Een goede raad, dat zeker. Als je het goed aanpakt. In deze blog overlopen we daarom de belangrijkste W’s - wat, waarom en wanneer - van het verticuteren en vertellen we je hoe je het nu precies moet […]

Meer lezen

Veiligheid boven alles

Werken met een hakselaar vraagt om de hoogste eisen GTM Professional neemt de veiligheid van houtversnipperaars uiterst serieus. In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’ zorgen wij dat alle machines onafhankelijk worden getest en gekeurd door gecertificeerde instanties voordat ze op de markt komen. Benieuwd wat daar allemaal bij komt kijken? Ontdek hier […]

Meer lezen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

De Wild brands:
© 2024 GTM Professional
All rights reserved